Åhusvången – en ny stadsdel i åhus

Så föddes idén om Åhusvången

Hur föddes egentligen idén om Åhusvången?

Henrik Bergqvist ser en dröm förverkligas. Golfproffs, företagsledare, ekonom, marknadsförare, kommunchef och entreprenör. Det är bara några av rollerna under Henrik Bergqvists karriär. 2013, efter 20 år i Stockholm, vände han tillbaka till födelseorten Åhus tillsammans med sin familj.

“Det bubblade jättemycket av planer, idéer och framtidsvisioner i Åhus redan då. Och det som bubblade då förverkligas nu”, säger han och lyfter fram flera stora projekt som just nu växer fram i den expansiva badorten på Skånes östkust.

“Åhus Absolut öppnade för några år sedan Absolut Home, ett besökscenter med restaurang som redan locka tusentals turister till Åhus varje år. Att ett globalt supervarumärke väljer att satsa så stort i Åhus är tydligt bevis på den här ortens potential.”

Runt Kvantum-butiken mitt i centrum har det byggts ett helt nytt stråk med Systembolag, café och restauranger. Nere på stranden – vid det som tidigare kallades Kantarellen – har det vuxit fram moderna bostäder och en ny hotellsatsning med en svårslagen havsutsikt. Samtidigt fortsätter golfbanan, Kristianstad GK, att utvecklats till en av de absolut bästa banorna i Sverige. 2014 klev en ny, stark ägartrio ombord på golfbanan, som nu kompletteras med moderna lodger – totalt 70 bäddar – samt en ny padelhall på 1 200 kvadratmeter, till sommaren 2024 kommer även ett nytt klubbhus finnas på plats. 

“De nya ägarna vill göra något bra för Åhus. De är själva uppväxta på golfbanan, den är en viktig del av deras uppväxt. De vill säkerställa att golfbanan förblir en självklar samlingsplats för barn och vuxna även i framtiden”, säger Henrik Bergqvist.

Som tidigare golfproffs känner han själv precis likadant för golfbanan. Och i egenskap av styrelsemedlem på Kristianstad GK var Henrik Bergqvist dessutom högst delaktig i att de nya ägarna tog över. Under den processen hade han också fått uppvaktningar från andra investerare, som framför allt var sugna på att investera stort i nya bostäder i Åhus. Där och då föddes de första idéerna om just Åhusvången.

Jag såg en otrolig potential i det här området i södra Åhus. Golfbanan ligger 50 meter bort, samtidigt som det är nära till både centrum, skolor och natur. Med infrastrukturen och närheten till allt är området perfekt för bostäder med livskvalitet i fokus.

 Företaget som Henrik Bergqvist hade kontakt med, Gillöga, nappade direkt. Med över 20 års erfarenhet av bostadsbyggande över hela landet har de kunnat bidra med precis den kompetens och det kapital som behövs för att förverkliga ett så pass stort och avancerat projekt.

 Gillöga vill investera i Åhus för att Åhus växer och har en otrolig potential. Många vill flytta till Åhus, samtidigt som man ställer höga krav på sitt boende. Vårt fokus är livskvalitet i en gedigen, kvalitativ bostad, det genomsyrar hela projektet. Samtidigt kommer vi att kunna erbjuda ett konkurrensmässigt pris, dels genom Gillögas stora erfarenhet och genom att bygga stora kvantiteter att fördela overheadkostnaden på. Jag kan ärligt säga: Jag vill själv bo i alla husen som ska byggas här ute.

För att förvekliga den exakta visionen kontaktades en av Sveriges mest meriterade och välrenommerade arkitekter, Pontus Möller på Möller Arkitekter. 

“Det har varit en lång resa, ibland tror man att den aldrig ska ta slut. Det har varit många steg fram och tillbaka, men det är ett arbete som måste göras. För är det någonting jag fått respekt för under de här åren, så är det just att det måste få ta tid. Det vi bygger ska stå här i hundratals år, det får man inte ta lättvindigt på. Ibland föds en frustration, men det går snabbt över i en tacksamhet. Människor måste få tycka till, det måsta få landa. Efter att ha levt med detta dagligen i nästan 10 år, och efter ett så gediget arbete hos Kristianstad kommun och alla övriga inblandade, så känns det nu riktigt, riktigt häftigt att drömmen förverkligas.”

Henrik Bergqvist är å andra sidan van vid att förverkliga idéer och stora projekt. Som vd för golfklubben Kungsängen i Stockholm drev han exempelvis fram en ny detaljplan, liksom en lyckad försäljning, av marken. Tillsammans med det tidigare fotbollsproffset Johan Cruyff grundade han den unika utbildningen MDA på Handelshögskolan i Stockholm, för personer med idrottsbakgrund, som bland annat lockade storheter som Peter Forsberg och Magdalena Forsberg. Och många år innan dess, som ungt golfproffs, fick han också med sig välkomna lärdomar.

Att i ung ålder resa och ta hand om sig själv ger en oerhörd livserfarenhet. Det finns en massa saker man lär sig att lösa på egen hand, samtidigt som man får en ödmjukhet inför att man måste vara flera tillsammans för att få stora saker att hända.

Efter 20 år i Stockholm valde du att flytta tillbaka till Åhus igen med din familj. Varför då?

Det vackra, enkla livet nära naturen lockade.

I Stockholm var våra barn beroende av att få skjuts överallt, här kan de själva cykla till träning, skola och kompisar. Vi hade en fördom att vi skulle flytta långt bort från allting när vi flyttade till Åhus. Men det känns faktiskt tvärtom. I Stockholm hade vi ett pendlingsavstånd till jobbet på 1,5 timme, på samma tid tar vi oss till centrala Köpenhamn här. Jag reser mycket fortfarande, och tack vare närheten till flyg och tåg är Stockholm aldrig långt borta.

Namn: Henrik Bergqvist.
Ålder: 56 år.
Familj: Fru och tre barn.