Åhusvången – en ny stadsdel i åhus

En historisk promenad

Åhus – som en gång i tiden gick under namnet Aos – har faktiskt Sveriges näst bäst bevarade medeltida stadskärna efter Visby. Vackra kullerstensgator kränger fram genom gränder och torg och korsvirkeshus.

På torget står vackra Mariakyrkan, som byggdes redan under 1100-talets senare hälft, då Åhus också var en ärkebiskopstad. Vid samma period byggdes också borgen Aose Hus, vars ruin fortfarande är ett populärt besöksmål i hamnen. Även resterna från 1300-talets stadsmur finns kvar på flera platser i byn.

Men faktum är att Helgeåns utlopp i Hanöbukten även långt tidigare än så var en naturlig knutpunkt för utbyte av varor. Redan vid mitten av 700-talet e Kr fanns en marknads- och hantverksplats cirka två kilometer från nuvarande Åhus. Även Transval – där just Åhusvången ligger – är ett sådant område, som vid utgrävningar gett fynd från 700-900-talen och som har stora likheter med fynd från vikingastaden Birka. Entreprenörskapet i Åhus är alltså inget nytt.

Den senare delen av Åhus historia kan man annars sammanfatta med orden snus, ål och brännvin. Tobaksodling var en stor och viktig del av Åhus historia ända fram till 1940-talet, och än i dag står en av tobaksladorna kvar vid den södra rondellen. Kvar längs kusten står också massor av Ålabodar. Några av dem är fortfarande aktiva, och erbjuder klassiska ålagillen i sin rätta miljö, även om ålen globalt just nu är hotad av utrotning. Och den starka brännvinskulturen här ledde 1986 fram till starten på en modern framgångssaga: Födelsen av Absolut Vodka.

Åhusvången – en ny stadsdel i åhus

Skolor och förskolor

Skolor och förskolor

Även på skolsidan har Åhus växt så att det knakar. På nära cykelavstånd från Åhusvången, där inga stora bilvägar behöver korsas, står helt nybyggda Sånnaskolan. Den tidigare skolan på platsen har till viss del rivits, och nya moderna skollokaler har byggts upp som innehåller såväl grundskola som fritidsverksamhet. I projektet ingick ytterligare en idrottshall som är placerad i anknytning till de två befintliga idrottshallarna. På taket har kommunen byggt sin hittills största solcellsanläggning.

Hela byggprojektet var budgeterat till 268 miljoner kronor och i augusti 2020 kunde skolverksamheten starta terminen i en ny, fräsch skola som är tillgänglighetanpassad, byggd i miljöriktiga material och placerad på en lekfull skolgård. Sedan tidigare är Sånnaskolan känd för en varm och vänlig atmosfär, där elevernas måluppfyllelse är hög.

I Åhus finns också Rönnowskolan, liksom den nyligen utbyggda och moderniserade Villaskolan. Dessutom finns flertalet förskolor i Åhus, vilket gör att barnomsorgen alltid finns nära till hands.

Läs mer på Kristianstadskommuns hemsida. (extern länk)

Sånnaskolan

Sånnaskolan är en F-6 skola. På skolan finns Kristianstads enda kommunala Montessoriskola med verksamhet från förskoleklass till årskurs 6.

www.kristianstad.se/en/barn-och-utbildning/grundskola/grundskolor/sannaskolan/

Rönnowskolan

Rönnowskolan är en 7-9 skola i centrala Åhus. Det är en femparalellig skola som inrymmer den kommunala Montessoriskolans högstadieklasser 7-9.

www.kristianstad.se/en/barn-och-utbildning/grundskola/grundskolor/ronnowskolan/

Villaskolan

Villaskolan ligger i Åhus och tillhör Skolområde Södra. Skolan ligger vid infartsvägen i en vacker tallskog med säkra cykel- och gångvägar. Skolan består av fyra enplanshus. Det går ca 320 elever från förskoleklass upp till årskurs 6.

www.kristianstad.se/en/barn-och-utbildning/grundskola/grundskolor/villaskolan/

Åhusvången – en ny stadsdel i åhus

Åhus – Absolut, design & simglasögon

Absolut Åhus

Ett ihärdigt entreprenörskap – i stort och smått – har gett Åhus ett näringsliv i världsklass. Absolut Vodka är ett av världens mest kända varumärken, och dessutom en av Sveriges enskilt största livsmedelsexportprodukter med över hundra miljoner sålda liter varje år.

Absolut Vodka är ett av världens mest kända varumärken, och dessutom en av Sveriges enskilt största livsmedelsexportprodukter med över hundra miljoner sålda liter varje år.

Och varenda droppe, från destillation till tappning, tillverkas fortfarande i Åhus med omnejd i enlighet med svensk vodkatradition. Företaget, som sedan 2008 ägs av franska Pernod Ricard, breder ut sig längs hamnen i Åhus, där den vackra “Spritkyrkan” är en självklar del av ortens arkitektur. På nystartade besökscentrat Absolut Home väntar inte bara god mat och välblandade cocktails. Här finns också möjlighet till rundturer i fabriken, provsmakningar och historiska tillbakablickar runt den ädla drycken – en storsatsning som nu lockar turister från hela världen.

Modern teknik

Familjeföretaget Malmberg, med huvudkontor i Yngsjö, är ett svenskt miljöteknikföretag inom vatten och energi. Med visionen om renare vatten och renare energi är företaget internationellt etablerat inom bland annat biogas och geoenergi, och med nästan hundra uppgraderingsenheter i Europa och Kina är företaget dessutom bland pionjärerna inom uppgradering av biogas till biometan. Malmberg, som startade som en lokal smedja 1866, utvecklar och bygger också reningsverk för företag och kommuner.

Knauf-gruppen är ett världsomspännande företag och en av Europas ledande tillverkare av byggmaterial, med produktionsanläggningar på mer än 220 platser runt om i världen. Det svenska huvudkontoret är förlagt till Åhus, där Knauf Danogips tillverkar gipsbaserade byggskivor och olika brandskyddande, isolerande och vattensäkra byggsystem.

Berömd design 

Ateljé Lyktan

Ett annat välkänt varumärke, lampan Bumling, har också sitt hem i Åhus. På Ateljé Lyktan, som grundades 1934 av formgivaren Hans Bergström, utvecklas och tillverkas fortfarande originella armaturer i högsta kvalitet till både privat och offentlig miljö. Huvudkontoret finns sedan 1936 i Åhus, numera med Fagerhultskoncernen som ägare.

Blå Station

Här finns ytterligare en favoritplats för alla som älskar vackra möbler. Blå Station grundades av formgivaren Börge Lindau 1986, känd som en i designteamet Lindau & Lindekrantz, och drivs fortfarande som ett framgångsrikt familjeföretag. Än i dag tillverkas innovativa designmöbler som bland annat tagit plats på NK, SEB:s huvudkontor (utsett till Sveriges snyggaste kontor), Skissernas Museum, Blå Hallen, Tele2 Arena och Microsoft i Stockholm. 2009 beställde också Lincoln Center for the Performing Arts – som inrymmer The Metropolitan Opera, New Yorks symfoniorkester, New Yorks ballet och andra kulturinstitutioner – 3 000 Sting-stolar från Blå Station i Åhus.

Åhmans & Studio Glashyttan

Ytterligare en liten bit bort finns familjeföretaget Åhmans, som framgångsrikt designar, bygger och inreder hisskorgar.

Åhusvången – en ny stadsdel i åhus

Fritid i Åhus

Det är viktigt med goda grannar. På Åhusvången har du exempelvis bara några meter till golfbanan Kristianstad GK, som är en populär samlingsplats för både Åhusbor och hitresta golfentusiaster i alla åldrar.

De båda banorna är i toppklass, som tack vare det sydskånska klimatet också har landets längsta säsong. Men i Åhus är det å andra sidan inte särskilt långt till någonting. Den fotbollsintresserade familjen hittar ett aktivt föreningsliv, med spelgrupper i alla åldrar, i fotbollsklubben Åhus Horna BK. Träningar och matcher pågår i stort året runt på både gräs- och konstgräsplaner uppe på Horna Fure. Åhus Tennisklubb erbjuder fyra inomhusbanor, och sommartid väntar fyra strandnära grusplaner i Täppet och ytterligare två grusplaner i Äspet. I Idrottshallen tränas allt från gymnastik (Åhus GK) till handboll flera dagar i veckan, och padel-intresserade finns det flera anläggningar. 

Lokala klubbar inom karate, judo och jiu jitsu finns också, på idrottsplatsen tränas friidrott och runtom i byn finns flera olika gym att välja mellan. Naturen och havet bjuder förstås också in till härliga löprundor och vandringsleder, liksom windsurfing, SUP och adrenalinstinna turer med mountainbike. Ett par mil bort finns dessutom Kristianstads rika utbud av fritidsaktiviteter, kultur och sportevenemang som komplement, där det orangea hjärtat slår lite extra för handboll i allmänhet och för IFK Kristianstad i synnerhet. Matcherna i Kristianstad Arena är kända över hela i landet för sina välbesökta folkfester. För familjer som gillar action är också Rebel Park i närliggande Bromölla ett bra tips. Här väntar studsmattor, klätterväggar och hisnande ramper.

Den som hellre avnjuter konserter i lugn och ro hittar också ett rikt musikliv, bland annat på Kulturkvarteret i Kristianstad och på Kulturhuset Aoseum i Åhus. Wanås Konst utanför Knislinge samlar modern samtidkonst, både utomhus och inomhus, och är ett internationellt prisat utflyktsmål för hela familjen. Shopping, bibliotek, badhallar, gocart – eller varför inte örnspaning i Vattenriket –  är andra saker som pockar på uppmärksamheten i och omkring Åhus.

Tommy Malmsten

Tommy Malmsten, tidigare elitsimmare och tränare för simlandslaget, bestämde sig redan i mitten av 1970-talet för att utveckla nya, vågdämpande simlinor för hand. I dag är Malmsten en självklar leverantör av linor till simtävlingar, vattenpolo och konstsim på världens största arenor och mästerskap. Företagets linor har sedan OS i Montreal 1976 använts på ytterligare åtta OS, en bedrift i sig, och flertalet av världens främsta simmare använder också företagets simglasögon. Med den andra generationen ombord tillverkar och familjeföretaget även flytleksaker, vattenrutschbanor och utrustning för vattenpolo – och har lanserat egenutvecklad utrustning för höj- och sänkbara bassängbottnar.

Åhus Beach

Åhus Beach förvandlar varje år en del av Täppet-stranden till en internationell utomhusarena för beachhandboll, beachfotboll och stora liveakter. Den temporära staden på 40 000 kvadratmeter, med restauranger, foodtrucks, sportbutiker, en ICA-butik och massor av sandrykande matcher, lockar över 100 000 besökare från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Tyskland. Åhus Beach växer för varje år och 2019 klev också techmiljardären Henrik Persson Ekdahl, med barndomshemmet kvar i Åhus, ombord som ny huvudsponsor.

Vad är du intresserad av?

Här kan du läsa mer om allt som händer i kommunen. (extern länk)

 

Åhusvången – en ny stadsdel i åhus

Infrastruktur

Även om det tar emot måste man ibland lämna Åhus. Och det är enkelt.

Bussar

Under rusningstid avgår den 25 minuter långa bussresan från Åhus till Kristianstad C var tionde minut. Härifrån avgår lokalbussarna, och regionsbussarna tar sikte mot orter som Simrishamn, Ystad och Malmö.

Tåg

Från Kristianstad C avgår tågen direkt till Köpenhamn – och vidare upp mot Helsingör – minst en gång i timmen, en tågresa på cirka två timmar. Tågen stannar förstås också i pendlingsvänliga orter som Lund och Malmö på vägen, liksom vid världsflygplatsen Copenhagen Airport i Kastrup. Öresundstågen rullar också österut från Kristianstad, vidare upp i Blekinge mot Karlskrona. Och den som siktar norrut, kanske med Stockholm som slutmål, hoppar förstås på någon av alla X2000-tåg som avgår från Kristianstad varje dag. På Skanetrafiken.se kan du skräddarsy din nästa tåg- och bussresa.

 

Flyg

En kvarts bilresa från Åhus finns Kristianstad Österlen Airport, med flera dagliga avgångar till och från Stockholm. Många pendlar till huvudstaden flygvägen, vilket underlättas av snabb incheckning och gratis parkering. Som ytterligare alternativ, en dryg timmes bilresa bort, finns också den lite större flygplatsen Malmö Airport (Sturup). Copenhagen Airport i Kastrup når du enkelt och bekvämt med tåg från Kristianstad C, och bilresan från Åhus över Öresundsbron tar knappt 1,5 timme. Väl framme väntar Nordens största flygplats med över 30 miljoner passagerare varje år.

Var vill du åka? På kidairport.comswedavia.com/malmo och cph.dk är resmöjligheterna oändliga.