Näringsliv i världsklass

Sprit, design och simglasögon.

Ett ihärdigt entreprenörskap – i stort och smått – har gett Åhus ett näringsliv i världsklass.


Absolut Vodka är ett av världens mest kända varumärken, och dessutom en av Sveriges enskilt största livsmedelsexportprodukter med över hundra miljoner sålda liter varje år.

Och varenda droppe, från destillation till tappning, tillverkas fortfarande i Åhus med omnejd i enlighet med svensk vodkatradition. Företaget, som sedan 2008 ägs av franska Pernod Ricard, breder ut sig längs hamnen i Åhus, där den vackra “Spritkyrkan” är en självklar del av ortens arkitektur. På nystartade besökscentrat Absolut Home väntar inte bara god mat och välblandade cocktails. Här finns också möjlighet till rundturer i fabriken, provsmakningar och historiska tillbakablickar runt den ädla drycken – en storsatsning som nu lockar turister från hela världen.

Framåtanda

De centrala delarna runt Kvantum-butiken utvecklas med en ny butik för Systembolaget, restauranger och caféer – och vid havet får det gamla Kantarellen-området en ny, toppmodern kostym. Ett nytt bostadshus med nio bostadsrätter byggs i direkt strandläge, och ytterligare tre nya huskroppar är på väg att inredas med hotellsviter, bostadsrätter, restauranger och caféer. Det redan myllrande strandlivet vid Åhus Brygga står inför härliga tider!

Med det nya krögarparet Therese och Anders Nilsson har samtidigt Åhus Gästgivaregård, med anor från 1700-talet, fått ett efterlängtat uppsving. I dag har Åhus Gästgivaregård 70 bäddar samt 5 konferenslokaler, och här finns också ett lysande exempel på vad entreprenörskapet i Åhus – där familjeföretagande varvas med globala aktörer – kan leda till. I samarbete med Ateljé Lyktan, och ytterligare ett 20-tal designföretag, har åtta av hotellrummen på Gästis förvandlats till eftertraktade showrooms att bo i.

Kort sagt, Åhus är som havet. Ständigt i rörelse.

Modern teknik

Familjeföretaget Malmberg, med huvudkontor i Yngsjö, är ett svenskt miljöteknikföretag inom vatten och energi. Med visionen om renare vatten och renare energi är företaget internationellt etablerat inom bland annat biogas och geoenergi, och med nästan hundra uppgraderingsenheter i Europa och Kina är företaget dessutom bland pionjärerna inom uppgradering av biogas till biometan. Malmberg, som startade som en lokal smedja 1866, utvecklar och bygger också reningsverk för företag och kommuner.

Knauf-gruppen är ett världsomspännande företag och en av Europas ledande tillverkare av byggmaterial, med produktionsanläggningar på mer än 220 platser runt om i världen. Det svenska huvudkontoret är förlagt till Åhus, där Knauf Danogips tillverkar gipsbaserade byggskivor och olika brandskyddande, isolerande och vattensäkra byggsystem.

Berömd design

Ateljé Lyktan

Ett annat välkänt varumärke, lampan Bumling, har också sitt hem i Åhus. På Ateljé Lyktan, som grundades 1934 av formgivaren Hans Bergström, utvecklas och tillverkas fortfarande originella armaturer i högsta kvalitet till både privat och offentlig miljö. Huvudkontoret finns sedan 1936 i Åhus, numera med Fagerhultskoncernen som ägare.

Läs mer

Blå Station

Här finns ytterligare en favoritplats för alla som älskar vackra möbler. Blå Station grundades av formgivaren Börge Lindau 1986, känd som en i designteamet Lindau & Lindekrantz, och drivs fortfarande som ett framgångsrikt familjeföretag. Än i dag tillverkas innovativa designmöbler som bland annat tagit plats på NK, SEB:s huvudkontor (utsett till Sveriges snyggaste kontor), Skissernas Museum, Blå Hallen, Tele2 Arena och Microsoft i Stockholm. 2009 beställde också Lincoln Center for the Performing Arts – som inrymmer The Metropolitan Opera, New Yorks symfoniorkester, New Yorks ballet och andra kulturinstitutioner – 3 000 Sting-stolar från Blå Station i Åhus.

Läs mer

Åhmans & Studio Glashyttan

Ytterligare en liten bit bort finns familjeföretaget Åhmans, som framgångsrikt designar, bygger och inreder hisskorgar, liksom Studio Glashyttan. Glashyttan grundades 1977 av paret Hanne Dreutler och Arthur Zirnsack och arbetar än i dag med handgjord kristall i hög kvalitet.

Läs mer

Sportsligt

Tommy Malmsten, tidigare elitsimmare och tränare för simlandslaget, bestämde sig redan i mitten av 1970-talet för att utveckla nya, vågdämpande simlinor för hand. I dag är Malmsten en självklar leverantör av linor till simtävlingar, vattenpolo och konstsim på världens största arenor och mästerskap. Företagets linor har sedan OS i Montreal 1976 använts på ytterligare åtta OS, en bedrift i sig, och flertalet av världens främsta simmare använder också företagets simglasögon. Med den andra generationen ombord tillverkar och familjeföretaget även flytleksaker, vattenrutschbanor och utrustning för vattenpolo – och har lanserat egenutvecklad utrustning för höj- och sänkbara bassängbottnar.

Åhus Beach förvandlar varje år en del av Täppet-stranden till en internationell utomhusarena för beachhandboll, beachfotboll och stora liveakter. Den temporära staden på 40 000 kvadratmeter, med restauranger, foodtrucks, sportbutiker, en ICA-butik och massor av sandrykande matcher, lockar över 100 000 besökare från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Tyskland. För Åhus med omnejd skapar evenemangen över 44 000 gästnätter och 150 miljoner kronor i turistomsättning. Åhus Beach växer för varje år och 2019 klev också techmiljardären Henrik Persson Ekdahl, med barndomshemmet kvar i Åhus, ombord som ny huvudsponsor.

Golf

Även golfbanan i Åhus, Kristianstads GK, befinner sig mitt i en storsatsning och rankas nu som den femte bästa golfbanan i Sverige. Med en stark ägartrio i ryggen kompletteras de båda golfbanorna med moderna lodger, och en nybyggd padelhall, samtidigt som det internationella intresset för golflivet i Åhus med all tydlighet bara blir större och större. Efter 34 år är nämligen Europatouren tillbaka i Åhus: Den 3-6 september 2020 står Kristianstads GK värd för Creekhouse Ladies Open, en helt ny tävling på damernas Europatour (LET).

SKICKA IN DITT INTRESSE IDAG

Intresseanmälan