Nära till allt

Kust till kust

Med kuster längs tre sidor är hela Skåne ett landskap som präglas av närheten till havet och stränderna. Här är njutningen alltid nära.

Söderut

Från Åhus har du bara ett par mil söderut till Brösarps backar, med sina fantastiska vandringsmöjligheter, innan du kommer till Havängs väldiga vyer. Sedan ligger Österlens guldklimpar på rad: Kivik, Stenshuvud, Simrishamn, Brantevik, Skillinge, Sandhammaren, Ystad, Ale Stenar…  Sköna sängar och varma spabad väntar på Kiviks Hotell, Ystad Saltsjöbaden och Karlaby Kro. Skyltar till konstutställningar, krukmakerier och chokladerior dyker upp bland byar och fiskelägen, och man missar naturligtvis inte heller nystekt sill på Buhres Fisk eller några välsmakande droppar på Nordic Sea Winery – ett svenskt vineri i världsklass.

Finsmakaren bokar genast ett eftertraktat bord på Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, där lokalodlad matkonst belönats med två stjärnor i Guide Michelin. Eller varför inte lyssna på opera ute i det gröna, i naturreservatet Drakamöllans vackra backlandskap?

Googla runt på Österlen.se och planera nästa utflykt!

Västerut

På västkusten, en dryg timmes bil- eller tågresa bort, väntar Bjärehalvön och den fantastiska Kullabygden. I Mölle Hamn går båtarna ut till sälsafari, från Kullens branta avsatser lyfter skärmflygarna i vinden och på Magasin 36 i Höganäs samsas ett 50-tal butiker och en saluhall i en fabrikslokal från 1830-talet. Lägg till en fika hos Flickorna Lundgren på Skäret, prime brisket kött på Holy Smoke i Bräcke – och en solnedgång över Vejbystrand – och inte mycket finns kvar att önska. Eller, jo förresten. Listan på alla besöksmål och evenemang tar faktiskt aldrig slut – på kullaliv. se kan du se till att du inte missar ett enda.

Österut

Skåne har det mesta – men ingen skärgård. Men den saken löser sig med en kort bilutflykt upp i Blekinge. Här väntar närmare 1 000 öar, holmar och skär, och ännu fler charmiga havsvikar. På sajten Skärgårdstrafik bokar du din nästa båttur genom Sveriges sydligaste skärgård, eller lägger du till med din egen båt i exempelvis Karlshamns gästhamn och äter nyfångad fisk på Vägga Rökeri. Läs mer på visitblekinge.se.

Greater Copenhagen

Fyra regioner, två länder, en vision. Ungefär så kan man sammanfatta idén bakom samarbetet Greater Copenhagen, som binder samman östra Danmark med södra Sverige i en gemensam ambition om ökad tillväxt, nya arbetstillfällen och god livskvalitet. Det ska vara enkelt att bo på en plats, och arbeta på en annan. Och det är det också. Varje dag pendlar tusentals svenskar och danskar fram och tillbaka över bron, en tågresa som mellan centrala Malmö och centrala Köpenhamn går på knappt 45 minuter.

Även från Åhus och Kristianstad pendlar människor dagligen inom regionen, med Lund, Malmö och Köpenhamn som vanliga slutmål. Den sammanhängande kollektivtrafiken inom Greater Copenhagen ökar rörligheten för företag, talanger, turister och investerare. Och arbetsmarknaden är enorm. Greater Copenhagen, med sina 4,3 miljoner invånare, räknas i dag som en internationellt attraktiv metropol. Läs mer på: www.greatercph.com

Kristianstad

Centralorten i Kristianstads kommun är också Skånes fjärde största tätort. Här finns ett stort utbud av kultur, restauranger och butiker. Det kända epitetet “Handelsstaden” har blivit ännu starkare med det helt nybyggda köpcentrat C4 Shopping, liksom ett mysigt centrum med gågator och nya Galleria Boulevard. Fågelskådare och naturälskare besöker också gärna de unika våtmarkerna runt staden, ett välbesökt naturområde kallat Vattenriket. Naturum, med intilliggande Tivoliparken, är ett populärt utflyktsmål för hela familjen. Kristianstad är också ett starkt centrum för svensk livsmedelsindustri, och på den framgångsrika inkubatorn Krinova utvecklas nu också framtidens hållbara matinnovationer på en internationell arena.

Läs mer om stadens utbud och näringsliv här: www.kristianstad.se

SKICKA IN DITT INTRESSE IDAG

Intresseanmälan